Як правильно вибрати якісні продукти для новорічного столу 28.12.2012

Напередодні новорічних свят мережа «Сільпо» пропонує декілька порад про те, як краще обрати найбільш популярні новорічні товари.

Святковий стіл і приготування страв більшості українців навряд чи обійдуться без шампанського, мандаринів, червоної ікри, сьомги, консервованого горошку і кукурудзи, а також, звичайно ж, майонезу. На полицях супермаркетів «Сільпо» зазвичай можна знайти декілька різновидів від різних виробників кожного з цих продуктів. Як ніхто інший про те, якими повинні бути ці та інші товари, знає Департамент якості мережі – оскільки саме його співробітники регулярно контролюють і перевіряють продукти на виробництві, на складі, на полиці. Ось декілька порад від експертів «Сільпо» про те, як купувати товари для Вашого новорічного кошика.

Без нього не обходиться жоден бій годинника – шампанське!
Хоча термін «шампанське» часто використовується виробниками ігристого вина в багатьох країнах, правильно його використовувати лише щодо вина, яке виробляється в провінції Шампань у Франції.
Піна в ігристих винах – наслідок насичення їх вуглекислим газом, яке виникає під час бродіння в герметично закритих пляшках або резервуарах. Останній метод виробництва – найбільш поширений в Україні. Виробник встановлює гарантійний термін зберігання не менше 6 місяців з дня випуску.
На ринку України також присутні іскристі вина, які відрізняються тим, що двоокис вуглецю вводиться в них штучно. Щоб відрізнити іскристе і ігристе вино, потрібно налити його в келих і спостерігати за виділенням бульбашок вуглекислого газу. Для ігристих вин характерне тривале виділення бульбашок, а для іскристих – більш інтенсивне і короткочасне.

Мандарини – смак новорічних свят дитинства
Якщо Ви хочете, щоб на столі у Вас були саме знайомі з дитинства мандарини – вибирайте ті, які виростили в Грузії. Мережа «Сільпо» регулярно завозить їх у всі супермаркети країни.
В залежності від сезону, в супермаркетах продаються: клементина, сатсума, мінеола, нова, фремонт, ортанік. Як вибрати мандарини за своїм смаком: - Солодкі: клементини (гібрид мандарина і померанца) з дрібними або середньовеликими, приплюснутими, дуже ароматними помаранчево-червоними плодами, покритими блискучою тонкою шкіркою.
- З кислинкою: грузинські мандарини (жовто-помаранчеві м'які плоди); сантіна, сатсума (або уншиу з невеликими тонкокорими жовтувато-помаранчевими плодами, іноді з прозеленню на шкірці, в плодах дуже рідко зустрічається насіння).
- Кислі: сорти нова (плоди круглої форми, шкірка червоно-помаранчевого кольору), мінеола, фремонт (плоди тверді, червоного кольору).
Перед вживанням мандарини дуже бажано добре вимити під теплою проточною водою.
Мережа «Сільпо» постачає асортимент мандаринів з Туреччини, Греції, Іспанії, Італії, Грузії, а також Аргентини, ПАР та інших країн. Кожна партія товару обов'язково сертифікована і відповідає нормам безпеки, які є в Україні.

Червона ікра для правильних бутербродів
Звична червона ікра може бути виготовлена з ікри кети, горбуші або нерки, іноді це може бути і сіма, кижуч або чавича. Часто поруч із написом «лососева ікра» на банці можна прочитати, з якої саме риби вона взята (до речі, при правильному маркуванні така інформація повинна обов’язково бути на етикетці). Адже ікра різних риб відрізняється за кольором і розміром, а також смаковими відтінками, особливо за гіркотою. Так, ікра нерки має явний гіркуватий присмак, вона дрібніша і має більш яскравий червоний колір.
Солоність готового продукту повинна бути не вище 6%. Рослинна олія також відноситься до основних інгредієнтів приготування ікри – вона запобігає злипанню бусинок ікри. Але що менше в ікрі олії та солі, то вища якість продукції.
Асортимент червоної ікри в мережі «Сільпо» налічує понад 20 видів від різних виробників. Ми рекомендуємо спробувати ікру кети ТМ Premiya Select, яку добувають і закручують в банки просто на Камчатці – в період вилову.
Важливо пам’ятати, що ікра зберігає свої властивості не більше 3-х днів після відкорковування банки при зберіганні в холодильнику. В жодному разі не можна зберігати червону ікру в морозильній камері – після розморожування вона перетвориться на рідку масу.

Сьомга для смачної рибної нарізки
Найвідоміші «червоні риби», солоне філе яких можна знайти в «Сільпо» – це сьомга, горбуша і форель. Щоб правильно вибрати червону рибу, необхідно звернути увагу на:
- консистенцію: м’ясо повинно бути пружним, не пухким, на зрізі риби не повинна виділятися рідина і жирові прожилки повинні залишатися світлими, навіть якщо саме м’ясо має інтенсивно червоний колір;
- край: рівний;
- колір м’яса: у риби, яку розводять в штучних умовах, на фермах, колір м’яса більш насичений, ніж у дикого лосося, в м’ясі цих риб більше цінних поліненасичених жирних кислот, що обумовлено раціоном харчування риб. Також на колір риби впливає сезон вилову: наприклад, горбуша може бути від коралової до блідо-рожевої, майже білої.
У мережі «Сільпо» продається червона риба кількох торгових марок. Найпопулярніші серед покупців ТМ «Премія» і ТМ «Норвен». Департамент якості регулярно контролює якість риби всіх виробників. До прикладу, нещодавно були проведені дослідження нарізки слабосолоної сьомги ТМ «Премія», які підтвердили, що продукт повністю відповідає прийнятим в Україні стандартам.

Консервований горошок і кукурудза для салатів
Для консервації горошок і кукурудза стерилізуються, тому в них немає консервантів. Консервований горошок виробляють з молодих зерен спеціальних сортів в молочній стадії зрілості, коли вони особливо ніжні та найбільш багаті цукром і вітамінами. Консервована кукурудза виробляється з цукрової кукурудзи жовтозерних і білозерних сортів, заливається розчином цукру і солі. Про якісну сировину свідчать:
- зовнішній вигляд: цільні горошини і зернята;
- колір: для кукурудзи жовтий або біло-жовтий, для горошку – матово-зелений;
- розчин: майже прозора рідина в банці, може бути з незначним осадом;
- смак: легкий солодкуватий присмак, тонка м’яка шкірка, горошин і зернятка ніби тануть у роті;
Якому горошку або кукурудзі – в скляній або жерстяній банці – віддати перевагу повністю залежить від бажання споживача. Плюсом скляної тари можна вважати тільки те, що продукт в ній краще видно і в закритому вигляді. Щодо ж безпеки – то сьогодні бляшану тару спеціально обробляють, щоб овочі не вступали в контакт з металом. Про це свідчать і проведені лабораторні дослідження Департаменту якості мережі «Сільпо»: горошок і кукурудза ТМ «Премія», які фасуються в жерстяні банки, повністю відповідають стандартам.

Для салатів, бутербродів і решти всього – майонез
В Україні майонез розділяються на три категорії жирності: висококалорійні (масова частка жиру від 55%), средньокалорійні (масова частка жиру 40-55%) і низькокалорійні (масова частка жиру до 40%). Головними компонентами майонезу є рослинна олія і яєчні жовтки.
Виробництво майонезу може здійснюватися двома способами – холодним і гарячим. При холодному способі всі компоненти змішуються при кімнатній температурі. В основному цей метод використовується для висококалорійного майонезу. Гарячий спосіб виробництва вимагає додаткових витрат для нагріву води і компонентів. Але в цьому випадку збереження продукції забезпечується за рахунок термічної обробки, і необхідність додавання консервантів відпадає.
У виробництві майонезу можуть використовуватися різні харчові добавки емульгатори, стабілізатори, консерванти. Використання стабілізаторів і емульгаторів дозволяє отримувати стійку консистенцію продукту. Емульгатором може виступати яєчний жовток, знежирене молоко, рослинні білки. В якості стабілізаторів можуть використовуватися такі природні речовини, як крохмаль і модифікований крохмаль, а також гідроколоїди. Варто також звернути увагу, що модифікований крохмаль не має нічого спільного з ГМО, його переробляють без втручання в структуру ДНК. Таким чином, сировина, яка використовується для виробництва майонезу, виконує функції емульгатора і стабілізатора. Консервантами найчастіше є солі бензойної та сорбінової кислот. В якості барвника у виробництві майонезу найбільш широко використовується бета-каротин (натуральний або синтетичний), який є також антиоксидантом.
У мережі «Сільпо» представлений дуже широкий асортимент майонезу – найбільш популярні «Премія», «Повна Чаша», «Чумак», «Олком» і «Торчин». Порівняно нещодавно, Департамент якості провів перевірку майонезу «Повна Чаша» 30% жирності та підтвердив його повну відповідність ДСТУ.

«У «Сільпо» ми дуже відповідально ставимося до продукції на полицях наших магазинів і ретельно стежимо за якістю товарів. Ми цінуємо здоров’я, а також гарний настрій наших покупців. Саме тому ми докладаємо стільки зусиль для того, щоб на полицях супермаркетів «Сільпо» були представлені лише найкращі і якісні продукти», – підводить підсумок Дмитро Циганков, директор з маркетингу мережі «Сільпо».

Архів новин