Сонячна електростанція і візочки з рибальських сіток: під Києвом відкрився «Сільпо Re Cycling» 06.11.2020
Сонячна електростанція і візочки з рибальських сіток: під Києвом відкрився «Сільпо Re Cycling» 

6 листопада у Софіївській Борщагівці на вулиці Київській, 1/102 відкрився супермаркет «Сільпо», побудований за останніми «зеленими» технологіями. Це перший супермаркет мережі, в якому виробляється енергія з відновлюваних джерел.  

«Супермаркет побудований у відповідності до вимог BREEAM — міжнародної системи сертифікації екологічності будівель. Серед її ключових умов: мінімальний вплив на довкілля, використання енергоефективного обладнання і відповідність екологічним цілям, — каже інженер з енергоаудиту «Сільпо» Богдан Дейко. — Наразі плануємо подавати документи на отримання сертифікату BREEAM, який сьогодні в Україні мають лише декілька об’єктів». 

До будівництва супермаркету були залучені кредитні кошти від Європейського банку реконструкції та розвитку в рамках підтримки екологічно свідомого бізнесу. 

«Зелені» супермаркети — це світовий тренд, який продовжує набирати обертів. Так, європейські мережі щороку будують або переобладнують під сучасні екологічні вимоги по кілька сот супермаркетів. Вони демонструють вражаючий результат — до 50% економії енергії завдяки використанню відновлюваних ресурсів. Наша мета — започаткувати цей тренд на українському ринку», — відзначає директорка з маркетингу «Сільпо» Катерина Огуряєва. 

7 «зелених» рішень нового «Сільпо» 

Геотермальне опалення і кондиціонування 
За скляною стіною у спеціальному тепловому пункті встановлені два геотермальні насоси, які використовують енергію тепла землі для опалення і охолодження супермаркету. Таке обладнання споживає в 5 разів менше електроенергії у порівнянні з електричними котлами. 

Візочки з рибальських сіток 
Для покупок гості «Сільпо» можуть використовувати візочки, на 25% виготовлені з переробленого пластику з рибальських сіток і мотузок. Останні становлять 27% від усього сміття, що забруднює світовий океан. 

Сонячна електростанція на даху 
На всій вільній площі даху «Сільпо» розташовані 664 сонячні панелі, кожна з яких генерує до 410 ват*годин електроенергії. Планується отримувати 259000 кіловат*годин «сонячної» енергії щороку і використовувати її для потреб супермаркету, мінімізуючи споживання електрики з мережі.  

Холодильні установки без фреону 
У холодильниках у якості холодоагенту використовується вуглекислий газ. Він, на відміну від фреону, має вищі показники енергоефективності та нульовий потенціал руйнування озонового шару Землі.  

Заправка для електромобілів 
На парковці супермаркету розташовані 6 точок підключення для швидкої зарядки електромобілів. 

Зовнішнє освітлення «сонячною» електрикою 
На території навколо супермаркету встановлені 16 опор з ліхтарями, обладнані сонячними панелями і акумуляторами. Останні заряджаються протягом світлового дня і віддають електроенергію ліхтарям в темний час доби. 

Станція з прийому вторсировини 
До станції Silpo Recycling можна принести відсортовані відходи: пластик, папір, скло тощо. За кожен кілограм вторсировини нараховуються еко-бали на «Власний рахунок», які можна використовувати для покупок у мережі «Сільпо».  


Довідка 
«Сільпо» — одна з найбільших національних мереж продовольчих супермаркетів України, заснована в 1998 році. Станом на листопад 2020-го нараховує 272 супермаркети, зокрема 4 делікатес-маркети Le Silpo. Входить до однієї з найбільших торгово-промислових груп України Fozzy Group.
Архів новин