Найцінніша великодня паска: у Києві спекли паски із борошна з розмінованих полів 09.04.2025

У Києві відбувся майстер-клас із випікання пасок у межах проєкту «Soul of Soil 2.0» (у перекладі з англійської — «Душа землі»). Борошно для пасок змололи у Миколаєві з пшениці, яку виростили на звільнених та розмінованих полях Херсонщини та Миколаївщини.

«Soul of Soil 2.0» — спільна ініціатива Міністерства економіки України, Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та торговельної мережі «Сільпо».

«Цим проєктом ми хочемо привернути увагу до проблеми забруднення українських земель вибухонебезпечними предметами. Зараз Україна найбільш забруднена мінами країна світу — 139 тис. км² є потенційно замінованими. Мета цієї ініціативи — показати світові справжню ціну українського хліба», — зазначила Перша віцепремʼєр-міністерка України — Міністерка економіки Юлія Свириденко.

Вона також розповіла, що пшениця для проєкту вирощена в Малій Олександрівці та інших селах Херсонщини й Миколаївщини, де сапери розмінували 1800 га. Загалом в Україні вже повернули до використання 35 тисяч квадратних кілометрів землі.

«На очищених полях фермер Олексій Руденко разом із племінниками виростив пшеницю, яку миколаївський виробник перемолов на борошно, і саме з нього спекли великодні паски у межах проєкту «Soul of Soil 2.0», — додала Міністерка економіки.

У Києві майстер-клас із випікання пасок відбувся в одному з супермаркетів «Сільпо». Його провів Євген Клопотенко, а участь взяли Юлія Свириденко та посли іноземних держав. Загалом до майстер-класу долучились 35 гостей.

Під час події:

  • гостей навчали пекти традиційні паски,
  • ділилися рецептами та секретами приготування,
  • розповідали історію борошна із розмінованих полів,
  • усі учасники отримали у подарунок власноруч виготовлену паску.

«Ініціатива «Душа землі» уособлює стійкість і дух України. Напередодні Великодня, ми повинні пам'ятати, що кожен буханець хліба, кожна паска на наших столах — це результат багатьох історій мужності: відданості фермерів, хоробрості саперів та підтримки міжнародної спільноти. Розмінування — це не просто відновлення землі, це відновлення життя», — Матіас Шмале, Помічник Генерального секретаря, Координатор системи ООН в Україні і Гуманітарний координатор.

Подібні майстер-класи відбудуться ще у пʼяти великих містах України. Захід підтримують українські шеф-кухарі:

  • Леонід Малюга — Львів,
  • Андрій Ворона — Дніпро,
  • Олександр Цепковський — Харків,
  • Ігор Зражевський — Одеса,
  • Георгій Асірян та Юлія Хізніченко — Миколаїв.

«Ми в «Сільпо» щодня печемо хліб, тому усвідомлюємо цінність українського збіжжя, вирощеного попри війну. Через спільний досвід випікання хочемо розказати про справжню цінність хліба з розмінованих полів. Гості дізнаються історії, відкриють секрети від шефів і отримають паску, яку неможливо буде купити. Це — наш спосіб подяки», — коментує директорка з маркетингу «Сільпо» Катерина Огуряєва.

Випікання пасок із борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини — лише частина проєкту «Soul of Soil 2.0».

Організатори також створили Великодній кошик, до якого поклали:

  • паски,
  • галицькі писанки, розписані мамою загиблої парамедикині Ірини Цибух,
  • рушники з вербовими гілочками, вишиті бабусями з прикордонної Сумщини (учасниці проєкту «Моїм.Рідним»).

Адже цей регіон також залишається у зоні ризику замінування.

Довідково:

Питання гуманітарного розмінування координує Перша віцепрем'єр-міністерка України — Міністерка економіки України Юлія Свириденко. Міністерство економіки України забезпечує взаємодію центральних органів виконавчої влади з питань протимінної діяльності в частині гуманітарного розмінування.

Архів новин