Пліч-о-пліч 26.03.2022
31-й день війни. Змінилося все. У тому числі й наша роль і навіть місія перед нацією. Тепер ми постачальники та годувальники. Наше завдання забезпечити українців їжею. На початок війни у нас працювало 736 продуктових магазинів. Зараз - працює 436. 59 частково або повністю зруйновані, 40 несуть бойову варту в зоні бойових дій. На складі замороженої продукції під Броварами ворожою ракетою знищено 10 000 палет товару на суму 560 млн грн. Склад знищено. Наше центральне виробництво у Ворзелі повністю розграбоване. Наші загальні втрати вже перевищують 2,4 млрд грн. Але ми стоїмо і безумовно вистоїмо. 

Очевидно, що зараз навіть не до думок про прибутковість. І це стосується більшості - якщо не всіх - наших колег по ринку, виробників та постачальників сировини. Особливо компаній з українським капіталом. 

У всіх схожі виклики. Неможливість у повному обсязі виплачувати зарплату, необхідність призупиняти трудові відносини. Повна і термінова перебудова логістичних ланцюжків. Частково заблоковані склади. Виведені із ладу активи.  Комуналка, податки, оренда, відсотки банків тощо.

Щоб вижити, нам потрібно діяти спільно. Не перетягувати ковдру на себе. Спробувати утриматися в межах наявного грошового потоку. З терпінням, спокоєм і з фокусом на одній спільній меті - вистояти та перемогти. Для цього потрібно продовжувати годувати людей. Ще раз - не перетягувати ковдру на себе та зберегти обличчя. За час війни за нашу свободу в усіх нас буде накопичена величезна кількість взаємних зобов'язань, які можуть бути покриті в тому числі за допомогою всіх учасників, держави, міжнародних партнерів і, можливо, ще невідомих нам інструментів. Нам разом доведеться розплутувати ці клубки після перемоги, і для цього тим більше важливо зберегти обличчя. Щоб потім сісти за один стіл та створити сценарії відновлення країни та наших бізнесів. 

Якщо не ставитися з розумінням до довоєнних зобов'язань один перед одним і саме їх вважати ключовими умовами для продовження господарської діяльності, надання послуг, постачання товарів, то нам усім буде складно - якщо взагалі можливо - виконувати поточні завдання держави. 

Тому пліч-о-пліч. Терпіння та спокій. Не перетягуємо ковдру. Зберігаємо обличчя. Переможемо і все відбудуємо!

Слава Україні!
Архів новин