«Сільпо» оголошує про поступову відмову від забруднюючих холодильників 05.10.2023

Мережа «Сільпо» з 2023 року розпочала поступову відмову від холодильного обладнання з використанням парникових газів (HFC-холодоагентів). Такі холодильники є найбільшим джерелом викидів вуглецю у ритейл-галузі та спричиняють глобальне потепління.

Відтак у всіх нових супермаркетах «Сільпо» вже встановлюються екологічно чисті холодильники, що використовують вуглекислий газ (Со2) як охолоджувач. Со2 є більш динамічним холодоагентом, а отже, він забезпечує якісне охолодження. Система містить інноваційні елементи захисту, завдяки чому вона є цілком безпечною для людей та продуктів і, звичайно, екологічною для навколишнього середовища. Водночас використання систем охолодження з Со2 дає змогу знизити споживання електроенергії в середньому на 42% під час охолодження.

Такі енергоефективні системи вже встановлено в 5 нововідкритих магазинах «Сільпо» у 2023 році, а також у «зеленому» супермаркеті «Сільпо» Reсycling, відкритому в 2020-му, що дало нам можливість скоротити на цих об’єктах вуглецевий слід у середньому на 68%.

Постачальниками енергоефективних холодильних меблів для «Сільпо» є литовська компанія «Freor» та італійська «Epta», а екологічних систем охолодження на Со2 – український виробник «Кріо Сістем» та провідний світовий виробник систем «Advansor». Монтажем і обслуговуванням займається українська компанія «Мітвіркунг». У 2023 році інженери та технічні фахівці «Сільпо» і «Мітвіркунг» пройшли навчання з монтажу й обслуговування систем холодозабезпечення на СО₂ у лідерів галузі.

З часом усі 300 супермаркетів «Сільпо» перейдуть на екологічне холодильне обладнання. Проте для реалізації таких масштабних інвестиційних проєктів у країнах ЄС традиційно залучають великих потенційних донорів.

Курс на декарбонізацію є частиною світового тренду. Протягом останнього десятиліття ЄС, США та інші найбільші економіки почали відмовлятися від HFC-холодоагентів на користь СО2-обладнання, його використання зросло у 6 разів за останні роки. Оскільки Україна набула статусу кандидата на членство у Європейському Союзі, це нас зобов'язує виконати всі вимоги щодо скорочення парникових викидів та повної відмови від HFC-холодоагентів до 2035 року.

«Сільпо» постійно шукає способи поліпшити власну екологічність, і перехід на енергоефективне охолодження є головною частиною нашого зобов’язання бути відповідальним продавцем. За підтримки ЄБРР у 2020 році ми відкрили перший «зелений» супермаркет в Україні – «Сільпо» Recycling у Софіївській Борщагівці. У 2022-му супермаркет підтвердив свій статус, отримавши сертифікат BREEAM. Серед інших енергоефективних та екологічних рішень, які прийняті як стандарт для нових магазинів, зокрема, такі: система рекуперації тепла від холодильного обладнання, високоефективне акцентне LED-освітлення, електронні засоби керування для систем охолодження та кондиціювання повітря, розміщення інформаційних плакатів з енергозбереження.

Основні факти

Гідрофторвуглеводні (HFC) холодоагенти вважаються у кілька тисяч разів гіршими, ніж діоксид вуглецю (CO2). Обсяги викидів цих речовин відносно незначні, але вони можуть залишатися в атмосфері на сотні років, «замикаючи» тепло всередині атмосфери. Законодавство ЄС забороняє використання первинних HFC-холодоагентів для технічного обслуговування з 2010 року та використання перероблених HFC з 2015 року.

Архів новин